Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Vabilo na dogodek »Prezrte žrtve nacizma« oziroma »Vlaka spomina«

Vabilo na dogodek »Prezrte žrtve nacizma« oziroma »Vlaka spomina«

Spoštovani,

V posebno čast nam je, da vas lahko, v četrtek, 30.9.2021, ob 12:00, vljudno povabimo v Maribor, na evropski dogodek, ob 80. obletnici nacističnih uničevalnih taborišč, z naslovom »Prezrte žrtve nacizma« oziroma na otvoritev »Vlaka spomina«, obnovljenega vagona iz leta 1941 z razstavo. Častni pokrovitelj projekta »Vlak spomina« je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Originalni vagon, ki je restavriran s podporo in pomočjo Slovenskih železnic, in opremljen z razstavo, ter je primer vagonov, ki so leta 1941 prevažali sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike, bo prispel v Maribor, kjer bo slavnostni dogodek. Partnerji projekta so Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu, Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije v Ljubljani, Veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani, Spominski center Bergen-Belsen, Nemško-ruski muzej v Berlinu in Muzej zmage iz Moskve ter Slovenske železnice.

Skupaj s predstavniki veteranskih organizacij iz zavezniških držav, diplomati, politiki in kulturniki, se bomo poklonili spominu zavezništva in tragedijam druge svetovne vojne.

Dogodek se bo odvijal na prizorišču nekdanjega nacističnega taborišča Stalag XVIII D v Melju v Mariboru in bo poleg mednarodnega kulturnega programa obsegal prihod »Vlaka spomina«, opremljenega z razstavo, ter otvoritev dveh razstav v muzejskih prostorih taborišča, in sicer »Življenje sovjetskih vojnih ujetnikov« ter »Življenje zavezniških vojnih ujetnikov – Britancev, Novozelandcev, Jugoslovanov in večje skupine Židov«, ki  so bili zajeti v Grčiji.

S tem projektom želimo hkrati obujati in potrjevati vrednote, ki jih je Evropa utrdila ob koncu druge svetovne vojne in na katere ne smemo nikoli pozabiti.

Srčno si želimo, da se vidimo na svečanosti v Mariboru 30.9.2021.

S spoštovanjem in lep pozdrav,

Direktor MRC Maribor

Janez Ujčič

Kontaktna oseba: Iza Verdel, iza.verdel@mrc-maribor.com

V Mariboru, 16.8.2021