Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

MARIBOR LETA 1941

1. razstava

Prva razstava, ki jo je pripravil Muzej narodne osvoboditve Maribor, govori o mestu Maribor leta 1941 in nemški okupaciji tega ozemlja.

STALAG XVII D

2. razstava

Druga razstava, ki je delo mariborskih in slovenskih raziskovalcev in priča o tragediji sovjetskih vojnih ujetnikov v uničevalnem taborišču Stalag XVIII D v Mariboru, je obogatena z na novo najdenimi imeni umrlih sovjetskih vojakov, njihovimi kartotekami in drugimi dokumenti. To je tudi prva takšna javna predstavitev nacističnih zločinov nad sovjetskimi vojnimi ujetniki na današnjem ozemlju Slovenije. Razstava je slikovno in video dokumentirana.

POT DO ZMAGE

3. razstava

Tretja razstava, Pot do skupne zmage, ki jo je posredovalo Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji, na verodostojen način prikazuje pregled zgodovinskih dejstev o skupni borbi in prizadevanju za svobodo rdečearmejcev in partizanov na ozemlju nekdanje Jugoslavije ter sedanje Slovenije.

KRONIKA VOJNE

4. razstava

Velika domovinska vojna 1941-1945 je eden najpomembnejših in najbolj tragičnih dogodkov v zgodovini 20. stoletja. Obveljala je kot preizkus moči za celotno večnacionalno državo in za vsakega njenega državljana. Med ostalinami in dokumenti, shranjenimi v depojih in arhivih Muzeja zmage, so edinstvena umetniška dela – slike, ustvarjene med vojno in v povojnih desetletjih, zaznamovana z izrazitimi emocijami, pristnostjo, iskrenostjo ter visoko umetniško izraznostjo. Pri izbiri teh umetniških del iz muzejskih arhivov ni bila upoštevana le stopnja njihove umetniške vrednosti, temveč tudi visoka mera skladnosti z zgodovinskimi dejstvi. Razstava »Kronika vojne«prikazuje razna močna čustva v času vojne- domoljubje, optimizem, liričnost, kljub tragedijam in stiskam. Razstavljene reprodukcije slik razkrivajo ključne teme in vojne dogodke: velike vojaške operacije, partizansko gibanje, blokado Leningrada, zdravniške podvige v bolnišnicah in delo v globokem zaledju. Glavni motiv razstave je poveličevanje zmage in zmagovalcev ter povzdigovanje dela, miru in ustvarjalnosti. Razstavljena dela so izražena v različnih slogih in žanrih, združuje pa jih močna ekspresivnost, pristnost, iskrenost in visoka umetniška vrednost.

IZTRGATI POZABI

5. razstava

Razstava “Iztrgati pozabi” prinaša novo statistiko in kronološki pregled vojnih ujetnikov v Stalag XVIII D glede na njihovo narodnost, predstavitev njihovega vsakodnevnega življenja, predvsem razlike v ravnanju z ujetniki posameznih narodnosti, ter dokaze o solidarnosti očividcev.

Razstava »Kljub vsemu- Preživeti!«

6. razstava

V sodelovanju MRC Maribor, Muzeja zmage iz Moskve ter Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, je ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, 27.1., nastala dokumentarna razstava »Kljub vsemu – Preživeti!«
Razstava obsega okoli 100 digitaliziranih gradiv. Gre za fotografije, slike, grafike, podobe predmetov iz fondov Muzeja zmage. Razstava prikazuje podatke o izvoru rasne teorije nacistov, njihovih načrtih za iztrebljanje ljudi in ustanavljanju razvitega sistema taborišč. Slike in risbe, ki so jih ustvarili očividci dogodkov, eksponati, najdeni na ozemlju taborišč pa prikazujejo grozote nacističnega sistema za uničevanje ljudi.