Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

MRC Maribor

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne

MRC Maribor je s svojim večplastnim potencialom postal eden izmed najbolj prepoznavnih projektov Veleposlaništva Ruske federacije v zgodovinskem in spominskem pomenu. Na pobudo Veleposlaništva je ustanovitev MRC Maribor julija leta 2016 odobril predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Novembra 2017 je MRC že aktivno deloval. Za izvedbo tega pomembnega projekta je bilo potrebno ubrati težko in trnovo pot. Veleposlaništvo je izvedlo učinkovito delo na vseh ravneh v Sloveniji, povezalo se je s skupnostmi, organizacijami, znanstvenimi institucijami, veterani, mladino in drugimi partnerji.

Tako je veleposlaništvo omogočilo ažurno pridobivanje informacij in odgovorov na organizacijska, tehnična in pravna vprašanja za vzajemno sprejemanje optimalne rešitve za ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne. Zgradba nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča je bila v zasebni lasti in tako je, kot rezultat sodelovanja s slovenskimi partnerji, Mestna občina leta 2017 odkupila stavbo od tedanjega lastnika iz sredstev občinskega proračuna.

V nadaljevanju je bil dosežen dogovor o dolgoročnem najemu prostorov v velikosti tri tisoč kvadratnih metrov za potrebe MRC Maribor za simbolično ceno (en evro na leto). Prostori zgradbe so zahtevali celovito prenovo, kot tudi obnovo, da bi zadovoljili potrebam izvedb kulturnih in izobraževalnih vsebin. S skupnimi prizadevanji in sredstvi za izvedbo potrebnih del so prispevali tudi donatorji iz ruskih poslovnih krogov. Tako so se izvedla gradbena in sanacijska dela zgradbe in prenova prostorov. Nastali so razstavni prostori, prostori za raziskovalne, izobraževalne, informativne dejavnosti in do sedaj je bilo v sodelovanju z veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji in Ruskim centrom za znanost in kulturo v Sloveniji organiziranih in izpeljanih že šest mednarodnih konferenc, ki so se jih udeležili ugledni znanstveniki, zgodovinarji, vojaški strategi, raziskovalci in drugi javni delavci raziskovalci iz petnajstih držav.

2011

Odkrito spominsko obeležje.

2014

Obisk zunanjega ministra Ruske federacije Sergeja Lavrova – simbolični zagon uresničevanje projekta.

2017

Akt o ustanovitvi (5. 12. 2017).

2018

Podpis memoranduma med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo.

2018

Obnovljeno prvo nadstropje objekta – pisarne in prostor za izobraževanje – konferenčna dvorana,
ki sprejme do 60 gostov.

2017-2021

Izvedenih devet mednarodnih konferenc različnih predmetnih področij in vsebin, namenjenih najpomembnejšim vidikom zgodovine,
mitom, projektom raziskovanja resničnosti dogodkov v drugi svetovni vojni.

Naši partnerji

Sodelujemo z različnimi organizacijami.

Na pobudo veleposlaništva se povečuje krog partnerjev MRC Maribor in Muzeja, podpisani sporazumi o sodelovanju med slovenskimi, ruskimi in tujimi raziskovalnimi izobraževalnimi ustanovami, specializiranimi nevladnimi organizacijami, med katerimi so tudi Muzej narodne osvoboditve, Univerza v Mariboru, družba ruske zgodovine, ruski raziskovalni inštitut za dokumentacijo in arhiv ter številni drugi.

Alma Mater
Peoples Assembly
Vlada Moskve
Victory Museum
Ruski center znanosti in kulture

Financiranje

Financiranje dejavnosti MRC Maribor se izvaja na naslednje načine:

Ruska stran (veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji, Ministrstvo za kulturo Ruske federacije) zagotavlja financiranje za delovanje centra in vzdrževanje prostorov ter zagotavlja strokovno podporo za njegovo dejavnost, slovenska stran si prizadeva za zagotavljanje strokovne podpore.

Dejavnosti centra se lahko financirajo tudi s prostovoljnimi prispevki pravnih ali fizičnih oseb, donacijami, sredstvi…