Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Dan zmage

Dan zmage

9.5, na dan zmage, so veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, gospod Timur Eyvazov in mariborski župan, gospod Saša Arsenovič ter direktor MRC Maribor, gospod Janez Ujčič, položili  venec v poklon sovjetskim vojnim ujetnikom na pokopališču Pobrežje v Mariboru, kjer je skupinska grobnica le teh. Prav tako so položil venec tudi pred nekdanjim nacističnim taboriščem Stalag XVIII D v Melju ter se tako poklonil spominu na 5000 umrlih sovjetskih vojnih ujetnikov v tem nekdanjem taborišču v Melju, v Mariboru.

Hkrati so otvorili tudi novo razstavo »Kronika vojne«, ki prikazuje reprodukcije ruskih umetnikov, ustvarjenih med vojno in v povojnih desetletjih. Tako Mestna občina Maribor, kot Veleposlaništvo Ruske federacije podpirata projekte in aktivnosti MRC Maribor.

Prireditev je v počastitev Dneva zmage in osvoboditve Maribora!

 

 

V medijih o dogodku:

https://maribor24.si/lokalno/maribor/foto-v-mariboru-v-pocastitev-dneva-zmage-razstava-kronika-vojne

https://www.vecer.com/slovenija/razstava-iz-moskve-v-spomin-in-opomin-10242259

https://www.sta.si/2898690/v-mariboru-v-pocastitev-dneva-zmage-razstava-kronika-vojne

 

Članek iz regnum.ru:
https://regnum.ru/news/3264641.html

Slovenija ohranja spomin na Veliko Zmago

 MARIBOR, SLOVENIJA, 9. maja 2021, 21:27 – REGNUM

Skoraj v samem središču Evropske unije je najbolj zahodna slovanska država, kjer ne pozabijo na skupni boj v drugi svetovni vojni proti fašizmu in na skupno Velika zmaga. Tu in danes je ohranjen spomin na skupni podvig vojakov Rdeče armade in jugoslovanskih partizanov, ki so se z ramo ob rami borili proti “rjavi kugi” nacizma. Ta država je Republika Slovenija, kjer skrbno ohranjajo spomin na padle sovjetske vojake, padle borce odpora ljudskoosvobodilnega gibanja Jugoslavije in vse žrtve nacizma in fašizma. Prav v glavnem mestu Slovenije, Ljubljani, sta leta 2016 ruski predsednik Vladimir Putin in slovenski predsednik Borut Pahor odkrila spomenik sinovoma Rusije in Sovjetske zveze, ki sta umrla v prvi in ​​drugi svetovni vojni na ozemlju Slovenije.

Kljub epidemiološkim protivokovidnim omejitvam in epidemiji nezavesti, ki je zajela nekatere države Evropske unije, so v Sloveniji potekali slovesni dogodki v počastitev 76. obletnice zmage v veliki domovinski vojni in drugi svetovni vojni ter osvoboditve mesta Ljubljana in Maribor pred nacistično okupacijo.

9. maja je v stavbi Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne v Mariboru potekalo odprtje umetniške razstave “Kronika zmage” iz skladov Muzeja zmage v Moskvi. Osnova razstave so kopije unikatnih umetniških platen iz muzejskih skladov, ki so jih med vojno in povojnimi desetletji ustvarili sovjetski slikarji. Pri izbiri teh umetniških del iz muzejskih skladov ni bila upoštevana le stopnja njihove umetnosti, temveč tudi visoka mera skladnosti z zgodovinsko realnostjo.

Predstavljene fotokopije platen razkrivajo ključne teme in vojne dogodke: velike vojaške operacije, partizansko gibanje, blokada Leningrada, zdravniški podvig v bolnišnicah in delo v globokem zaledju. Vodilni lajtmotiv razstave je poveličevanje zmage in zmagovalcev ter potrjevanje dela, miru in stvarstva.

Razstava vključuje sliko “Sprednje ceste” diplomanta VKHUTEMAS-a in udeleženca obrambe Moskve Aleksandra Bogdanova, vrsto del o življenju zadka Alekseja Žabskega, slike “Življenje znova” in “Likholetie” ljudskih umetnikov iz ZSSR Aleksej in Sergej Tkačevi ter številna druga umetniška dela.

Razstavo je odprl veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji Timur Eyvazov. V stavbi, kjer so razstavo odpirali od leta 1941 do 1943, je bilo nacistično “taborišče smrti” Stalag 18D, znotraj obzidja katerega je bilo ubitih več kot pet tisoč sovjetskih vojnih ujetnikov. Ruski veleposlanik je v svojem govoru poudaril, kako pomembno je ohraniti zgodovinsko resnico o drugi svetovni vojni, da se zločini nacizma ne bodo nikoli ponovili.

Število udeležencev slovesnosti je bilo omejeno v skladu s protiepidemiološkimi omejitvami, ki veljajo v Sloveniji. Kljub temu pa so znanstveniki, politiki in kulturniki, dobro znani v mestu, počastili spomin na skupno zmago in spomin na tiste, ki so padli v tej strašni vojni.

Goste, ki so sodelovali na prireditvi, je nagovoril župan mesta Maribor Saša Arsenovič. V čestitkah udeležencem dogodka je opozoril, kako pomembno je, da Slovenija in Rusija skupaj ohranjamo spomin na te strašne dogodke.

»Ob upoštevanju izzivov našega časa bodo mestne oblasti Maribora skušale narediti vse, da bi ohranile in razvile Mednarodni raziskovalni centr druge svetovne vojne. Naša želja je, da se čim več prebivalcev naše regije, zlasti mladih, seznani z razstavo centra. Z veseljem bomo skupaj ustvarjali šolske programe, da bi novim generacijam posredovali zgodovinsko resnico o tej vojni, « je v svojem govoru dejal gospod Arsenovič.

Ob odprtju razstave so se prebrale čestitke direktorja muzeja zmage na Poklonni gori v Moskvi Aleksandra Školnika.

Pred odprtjem razstave so se delegacija ruskega veleposlaništva v Sloveniji, Ruskega centra za znanost in kulturo v Ljubljani, predstavniki mestne uprave in Mednarodnega raziskovalnega centra Maribor udeležili skupne slovesnosti ob polaganju vencev v spomin na žrtev fašizma v 2. svetovni vojni, na mestnem pokopališču v Mariboru in na spominski stojnici “taborišče smrti” Stalag 18D.

»Prav je, da skupaj ohranimo spomin na zgodovinsko resnico in ji poklonimo. To je nujno, «je ob koncu dogodka dejal direktor MRC Maribor, gospod Janez Ujčić.