Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Otvoritev razstave »Kronika vojne«

Otvoritev razstave »Kronika vojne«

V nedeljo, 9.5.2021 bomo otvorili razstavo«, ki prikazuje reprodukcije ruskih umetnikov, ustvarjenih med vojno in v povojnih desetletjih.

Istega dne bosta veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, gospod Timur Eyvazov ter direktor MRC Maribor Janez Ujčič položila vence pred obeležjem žrtvam nacističnega nasilja.

Prireditev je v počastitev Dneva zmage in osvoboditve Maribora!

»Kronika vojne«

Velika domovinska vojna 1941-1945 je eden najpomembnejših in najbolj tragičnih dogodkov v zgodovini 20. stoletja. Obveljala je kot preizkus moči za celotno večnacionalno državo in za vsakega njenega državljana. Med ostalinami in dokumenti, shranjenimi v depojih in arhivih Muzeja zmage, so edinstvena umetniška dela – slike, ustvarjene med vojno in v povojnih desetletjih, zaznamovana z izrazitimi emocijami, pristnostjo, iskrenostjo ter visoko umetniško izraznostjo. Pri izbiri teh umetniških del iz muzejskih arhivov ni bila upoštevana le stopnja njihove umetniške vrednosti, temveč tudi visoka mera skladnosti z zgodovinskimi dejstvi. Razstava »Kronika vojne«prikazuje razna močna čustva v času vojne- domoljubje, optimizem, liričnost, kljub tragedijam in stiskam. Razstavljene reprodukcije slik razkrivajo ključne teme in vojne dogodke: velike vojaške operacije, partizansko gibanje, blokado Leningrada, zdravniške podvige v bolnišnicah in delo v globokem zaledju. Glavni motiv razstave je poveličevanje zmage in zmagovalcev ter povzdigovanje dela, miru in ustvarjalnosti. Razstavljena dela so izražena v različnih slogih in žanrih, združuje pa jih močna ekspresivnost, pristnost, iskrenost in visoka umetniška vrednost.