Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

75. obletnica zmage nad nacizmom in fašizmom

75. obletnica zmage nad nacizmom in fašizmom

Izredni in pooblaščeni veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, njegova ekscelenca, gospod Timur Eyvazov, je ob dnevu zmage, v soboto, 9. 5. 2020, skupaj z ministrico svetovalko, dr. Galino Zamyatino položil venec v poklon sovjetskim vojnim ujetnikom na pokopališču Pobrežje v Mariboru, kjer je skupinska grobnica le teh. Prav tako pa je položil venec tudi pred nekdanjim nacističnim taboriščem Stalag XVIII D v Melju ter se tako poklonil spominu na 5000 umrlih sovjetskih vojnih ujetnikov v tem nekdanjem taborišču v Melju, v Mariboru.  Dogodka se je udeležila tudi podžupanja Mestne občine Maribor, gospa Alenka Iskra, ki je v imenu mesta prav tako položila venec na pokopališču Pobrežje, kot tudi v Melju, pred Stalagom XVIII D.

Ob petinsedemdeseti obletnici zmage je MRC Maribor v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije pripravil tri pomembne razstave, ki bodo za širšo javnost na ogled letos jeseni, če bodo zdravstvene razmere pri nas in po svetu to omogočale.

Prva razstava, pripravil jo je Muzej narodne osvoboditve Maribor, ki z direktorico dr. Aleksandro Berberih Slana in s svojimi strokovnjaki podpira ta projekt že od samega začetka, govori o uporu mesta Maribor leta 1941 in nemški okupaciji tega ozemlja. Ta predstavitev tlakuje pot dvema drugima razstavama. Prva je delo mariborskih in drugih slovenskih raziskovalcev, zgodovinarjev, in priča o tragediji sovjetskih vojnih ujetnikov v nacističnem taborišču Stalag XVIII D. Bogato ilustrirana razstava je dopolnjena z na novo najdenimi imeni umrlih sovjetskih vojakov, njihovimi kartotekami in drugimi dokumenti. Doslej smo v različnih evropskih arhivih našli že blizu 3000 imen, želimo pa vztrajati naprej in najti vseh 5000 imen pobitih sovjetskih vojnih ujetnikov. Obiskovalci si bodo lahko ogledali dva kratka filma o kruti in dramatični poti zajetih vojakov z ozemlja takratne Sovjetske zveze do Maribora in sedanjost nekdanjega taborišča.

Pričevanje o tragediji ujetnikov se konča v tretji razstavi, ki jo je posredovalo Veleposlaništvo RF v Sloveniji, z naslovom Pot do zmage, ki na izjemen fotografski način prikazuje pregled zgodovinskih dejstev o skupni borbi in prizadevanju za svobodo in zmago rdečearmejcev in partizanov na ozemlju nekdanje Jugoslavije in sedanje Slovenije.