Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

6. Konferenca »SPOMIN NA VELIKO ZMAGO«

6. Konferenca »SPOMIN NA VELIKO ZMAGO«

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne v Mariboru je 5. in 6. 12. 2019 gostil pomembno mednarodno konferenco “Spomin na veliko zmago”, ki jo je v koprodukciji pripravilo Ministrstvo za kulturo Ruske federacije, Rusko vojaško zgodovinsko društvo, Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji ter Ruski center za znanost in kulturo v Ljubljani.

Konferenca se je udeležila ministrica svetovalka dr. Galina Zamyatina iz Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji, generalni direktor ruskega državnega osrednjega muzeja sodobne zgodovine I. Y. Velikanov, direktor MRC Maribor Janez Ujčič, podžupanja mesta Maribora Alenka Iskra, predstavniki raznih muzejev in zgodovinskih društev iz Ruske federacije, predstavniki Ruskega vojaškega zgodovinskega društva, veterani druge svetovne vojne in drugi. Udeleženci konference so predstavili  vlogo vojaško-zgodovinskih muzejev pri ohranjanju spomina, usodo številnih mest med drugo svetovno vojno ter priprave in načrte  za praznovanje 75. obletnici velike zmage. Posebna pozornost je bila posvečena razlogom za izbruh druge svetovne vojne. Posebej zanimivi so bili referati, kot so “Spomin na žrtve nacizma, kot osnova za vseevropsko politiko spomina”, “Osvoboditev Jugoslavije” in drugi.

Po konferenci so si udeleženci in gostje lahko ogledali še novejši ruski film režiserja Alexeja Kozlova “Rešitev Leningrada” (2019).