Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

5. Konferenca »NABOR KINO PREDSTAV: NAŠ KARAKTER«

5. Konferenca »NABOR KINO PREDSTAV: NAŠ KARAKTER«

Dosledno širimo nabor dejavnosti Mednarodnega raziskovalnega centra.

Maja 2019 je Veleposlaništvo za državo gostiteljico v novi organizacijski obliki skupaj z Ruskim centrom za znanost in kulturo (RCNK), koordinacijskim centrom za organizacijo ruskih rojakov v Sloveniji ter dejavnim Mednarodnim klubom slovanskih rojakov Slovenije »RUSLO«, organiziralo v mreži največjih mest v Sloveniji – Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju, Novi Gorici, Novem mestu in Murski Soboti v obdobju od 6. do 15. maja 2019 Nabor kino predstav klasičnih sovjetskih in sodobnih ruskih filmov pod geslom »Naš karakter«, posvečenih praznovanju 74-letnice Velike zmage.

Obsežni kulturni projekt se je izvajal na pobudo prvega Srečanja ruskih priseljencev marca 2019 v slovenski prestolnici, ki živijo v državah Vzhodne Evrope in balkanski regiji.

Otvoritev Nabora kino predstav se je zgodila 6. maja 2019 v dvorani Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne. Na otvoritvenem dogodku so bili prisotni D.G. Zavgajev, veleposlanik Rusije  v Sloveniji, O.S.  Malginov, direktor oddelka za zunanje zadeve Rusije za delo s priseljenci  v tujini, H. Kujundžić  Lukaček, podžupanja Mestne občine Maribor, E.A. Breskvar, predsednica koordinacijskega odbora organizacij rusko govorečih priseljencev v Sloveniji, I.D. Romanov, direktor ruskega centra v Mariboru »Ruski Svet«, J. Ujčič, direktor mednarodnega raziskovalnega centra,  ruski priseljenci, širša slovenska javnost in mediji.

Na otvoritvi Nabor kino predstav ruskih filmov pod geslom »Naš karakter«, posvečenih praznovanju 74-letnice Velike zmage (od leve proti desni v prvi vrsti): J. Ujčič, direktor Mednarodnega raziskovalnega centra, D.G. Zavgajev, veleposlanik Rusije v Sloveniji, O.S. Malginov, direktor oddelka za zunanje zadeve Rusije za delo s priseljenci v tujini

 

D.G. Zavgajev, veleposlanik Rusije v Sloveniji je v svojem nagovoru poudaril pomen tega projekta za nadaljnjo oblikovanje pozitivne in objektivne podobe Rusije v tujini, utrditve položaja v Sloveniji v smislu odločilne vloge države pri premagovanju fašizma, popularizaciji kulturnih dosežkov države, kar prispeva k ohranjanju kulturne in nacionalne identitete ruskih priseljencev in krepitev rusko-slovenskih kulturnih, humanitarnih in medsebojnih odnosov.

Nagovor O.S. Malginova, direktorja oddelka za zunanje zadeve Rusije za delo s priseljenci v tujini Ministrstva za zunanje zadeve, je prejel pozitiven odziv Slovencev , ruskih priseljencev in drugih udeležencev, predvsem na pozornost, ki jo rusko ministrstvo za zunanje zadeve namenja izvajanju pobud priseljencev, katerih namen je ustvariti pozitivno podobo države v tujini.

D.G. Zavgajev, veleposlanik Rusije v Sloveniji na otvoritvi Nabora kino predstav

 

Nagovor O.S. Malginova, direktorja oddelka za zunanje zadeve Rusije za delo s priseljenci v tujini

 

Občinstvo je čustveno navdušil prikaz mojstrovine sovjetske kinematografije, filma Mihaila Kalatozova »Letijo žerjavi« v zgodovinski zgradbi Mednarodnega raziskovalnega centra in muzejske zbirke, ki vključuje zlasti fotografije, ki ga je pridobil Center od sorodnikov umrlih v zdajšnjem »taborišču smrti« sovjetskih vojakov

 

Znotraj Nabora mojstrovin ruskega kina v kulturnih in mladinskih centrih, dvoranah višjih in srednjih izobraževalnih ustanov, muzejih in knjižnicah Slovenije, je bilo brezplačno prikazano sedem sovjetskih in ruskih filmov: »Letijo žerjavi« (1957), «Balada o vojaku« (1959), »Človekova usoda« (1959), Legenda številka 17 (2013), »Pot do Berlina« (2015), »Čas prvih« (2017), »Gibanje navzgor« (2017). Imetniki avtorskih pravic kino koncerna »Mosfilm« so prijazno dovolili Veleposlaništvu nekomercialno predvajanje filmov.

Pozdravni nagovor Dušana Černeta, častnega konzula Rusije v Sloveniji na otvoritvi Nabora kino predstav

 

Nagovor Matjaža Rakovca, župana občine Kranj na otvoritvi Nabora kino predstav v mladinskem centru