Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

1. Konferenca »SPOZNAVANJE PRETEKLOSTI ZA BLAGINJO PRIHODNOSTI«

1. Konferenca »SPOZNAVANJE PRETEKLOSTI ZA BLAGINJO PRIHODNOSTI«

Vzporedno z reševanjem organizacijskih, pravnih in tehničnih vprašanj ustanovitve Mednarodnega raziskovalnega centra, je Veleposlaništvo decembra, 2017 pripravilo in izvedlo prvo mednarodno konferenco »Spoznavanje preteklosti za blaginjo prihodnosti« v prostorih Centra. Dogodka so se udeležili znanstveniki, zgodovinarji, javne in politične osebnosti iz Rusije, Slovenije, Avstrije, Italije, Latvije, Srbije in Hrvaške. Na konferenci je bilo predstavljenih več kot 20 poročil, katera so dodatno izpostavila pomen ohranjanja zgodovinske resnice o dogajanju in spoznanjih druge svetovne vojne, kot tudi sodobne metode prenosa sporočila do širše javnosti in predvsem do mladine. Tekom konference se je izkazala potreba po mednarodnem sodelovanju na tem zelo pomembnem področju.

Plenarno zasedanje mednarodne konference »Spoznavanje preteklosti za blaginjo prihodnosti«

 

Na otvoritveni konferenci je dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Rusije v Sloveniji, podrobno razjasnil naloge in cilje, ki jih je zastavil Mednarodni raziskovalni center in izrazil hvaležnost udeležencem foruma, v prvi vrsti zbranim udeležencem v perspektivno načrtovani zgradbi ter za izmenjavo izkušenj na področju raziskav zgodovine Druge svetovne vojne s poudarkom na ohranjanju resnice o preteklosti, spominu na skupni boj narodov Evrope proti nacističnim in fašističnim agresorjem.

Delovanje v prostorih Centra, v zgradbi odprti za javnost, priča o posebnih grozodejstvih nacizma, je opozoril veleposlanik. Predstavlja visok moralni standard za vsakega raziskovalca, kot vsakega obiskovalca Centra za mednarodno raziskovanje v Mariboru, ki ga sili v razmislek, kaj bi bilo potrebno storiti v izogib oživitve zločinske nacistične ideologije, širjenja neonacizma in drugih nevarnih radikalnih aktivnosti.

Dr. Doku Zavgajev, Veleposlanik Rusije v Sloveniji (z desne) in L. N. Glebova, podpredsednica odbora za izobraževanje, znanost in kulturo Sveta federacije zvezne skupščine Ruske federacije, na plenarnem zasedanju konference

 

Interes slovenske narodnostne  skupnosti  za razvoj projekta v Mednarodnem raziskovalnem centru v Mariboru so predstavljali dr. Andrej Fištravec, župan mestne občine Maribor in Uroš Prikl, predsednik Odbora za delo, družino in socialne zadeve in invalide v Državnem zboru Republike Slovenije, ki obravnava vprašanja o vojno spominskih aktivnostih.

P. A. Rižkova, ruski poslovnež, predsednik prijateljskih in kulturnih vezi Rusije s Slovenijo, ki je po prošnji Veleposlaništva s pomočjo enega od svojih podjetij z lastnimi sredstvi sofinanciral obsežno sanacijo Centra za zagon raziskovalne dejavnosti centra. Udeleženci foruma so s spoštovanjem in hvaležnostjo prisluhnili besedam gospoda P.A. Rižkova

 

Dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Rusije v Sloveniji (z leve) in dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor

 

Navzočnost in osrednja nagovora z naslovom »Zgodovinski spomin kot sredstvo družbene diplomacije« L. N. Glebova, namestnica predsednika Sveta federacije za znanost, izobraževanje in kulturo in G.E. Lukjancev, namestnik direktorja oddelka za humanitarno sodelovanje in človekove pravice o ciljih in nalogah sprejete resolucije Organizacije združenih narodov periodično vsako leto na pobudo Ruske federacije proti poveličevanju nacizma, sta vzbudila pozitiven odziv med udeleženci na prireditvi.

G.E. Lukjancev, namestnik direktorja oddelka za humanitarno sodelovanje in človekove pravice MID Rusije – Ministrstvo za zunanje zadeve Rusije

 

Janez Ujčič, direktor Mednarodnega raziskovalnega centra v Mariboru

 

Močni dokazi o pomembnosti iskanja informacij o padlih vojakih, ni pustilo ravnodušnega nobenega udeleženca konference s pretresljivo izpovedjo, ko je spregovorila Viktorija Kljukonaja (Latvija), pravnukinja sovjetskega vojaka Petra Danilova, umrlega v mariborskem koncentracijskem taborišču.

Predstavniki muzejev, arhivov, znanstvenih ustanov in javno družbenih organizacij iz različnih držav so predstavili rezultate najnovejših zadnjih raziskovanj in vzpostavili medsebojne neposredne vezi ter večstransko vzajemno sodelovanje z Mednarodnim raziskovalnim centrom v Mariboru.

Velik interes je izzvalo poročanje Lidije Pliberšek, Predsednice Združenja kulturno pomembnih evropskih pokopališč in Janka Boštjančiča, direktorja Parka vojaške zgodovine v Pivki »Park vojaške zgodovine – dediščina kot perspektiva razvoja« in drugo.

Dieter Bacher, avstrijski raziskovalec, znanstveni sodelavec na Inštitutu Ludwig Boltzmann, Gradec

 

Lidija Pliberšek, Predsednica Združenja kulturno pomembnih evropskih pokopališč

 

Ločeni del plenarnega zasedanja je bil namenjen mladinskim vprašanjem. J. N. Mesarič, direktorica ruske šole v Ljubljani (dodatno izobraževanje) je v govoru podala svoje izkušnje na temo zgodovinski spomin kot element vzgoje domoljubja pri otrocih in mladostnikih: «Ruska kapela» in «Nesmrtni polk».

Predstavnika organizacije rojakov Russischer Kulturverein »Carinthia«, E. Titomir in A. Salanja sta spregovorila o dejavnostih organizacij rojakov iz avstrijske Koroške po ohranitvi zgodovinskega spomin na dogodke druge svetovne vojne; E.A. Breskvar, predsednica Koordinacijskega sveta organizacij ruskih priseljencev v Sloveniji na področju teme vojne in domoljubja, in drugo.

V svojem govoru Aleksander Rudenko, direktor šole Številka 1, namestnik direktorja mestnega sveta mesta Dubna iz Rusije, je delil izkušnjo pobratenja vezi med izobraževalnimi ustanovami mesta Dubna in slovenskega mesta Nova Gorica z ciljem vzgoje mlade generacije za interes in spoštovan odnos do zgodovine

 

Nagovor J.N. Mesarič, direktorice ruske šole v Sloveniji : »Zgodovinski spomin kot element vzgoje domoljubja pri otrocih in mladostnikih«, «Ruska kapela» in «Nesmrtni polk»

 

Uroš Prikl, predsednik Odbora za delo, družino in socialne zadeve in invalide v Državnem zboru Republike Slovenije (iz leve proti desni) in G.I. Zamjatina, svetovalka ruskega veleposlaništva na Veleposlaništvu v Sloveniji

 

J.A. Meteljev, direktor RCNK, ruskega centra znanosti in kulture in Aleksandra Slana Berber, direktorica Muzeja novejše zgodovine Maribor, namestnica predsednika sveta Mednarodnega raziskovalnega središča

 

Kot rezultat konference je bila sprejeta resolucija s poudarkom pomena oživitve mednarodnega sodelovanja s ciljem, da bomo ohranili zgodovino v spominu na dogodke in lekcije druge svetovne vojne  ter zavzemati se spominjati mlade generacije na duh miru in sodelovanja med državami. Udeleženci konference so potrdili nadaljevanje skupaj začetih  aktivnosti in vzajemno interakcijo  na tematiko zgodovine ter razvoj in realizacijo v teh tematskih, poučnih in izobraževalnih ciljih.

Udeleženci konference so obiskali mariborski Muzej novejše zgodovine Maribor. Na fotografiji (v prvi vrsti, na sredini): Doku Zavgajev, veleposlanik Rusije v Sloveniji in G.E. Lukjancev, namestnik direktorja oddelka za humanitarno sodelovanje in človekove pravice na Ministrstvu za zunanje zadeve Rusije

 

Doku Zavgajev, veleposlanik Rusije v Sloveniji in L. N. Glebova, članica Sveta, sta v prostorih Centra podala intervju za medije