Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Vabilo: DAN ODPRTIH VRAT 11.4.

Ob mednarodnem dnevu osvoboditve nacističnih koncentracijskih taborišč bo v muzeju nekdanjega nacističnega taborišča za vojne ujetnike Stalag XVIII D v Melju DAN ODPRTIH VRAT

torek, 11.4.2023
11:00-18:00

Kaj se je dogajalo v času druge svetovne vojne za bodečo žico v mariborskem Stalagu XVIII D v Melju, kjer je bilo v dveh ločenih delih zaprtih več kot 15.000 vojnih ujetnikov iz zavezniških držav in Sovjetske zveze, od Rusov, Ukrajincev in drugih sovjetskih narodov, do Francozov, Britancev, Avstralcev, Novozelandcev in drugih, ki so puščali svoje zdravje in življenja tukaj v Mariboru, vam predstavijo strokovnjaki, ki bodo obiskovalce popeljali po muzeju. Na ogled bodo krajši dokumentarni film ter številne razstave.

Mednarodni dan osvoboditve nacističnih koncentracijskih taborišč je ustanovila OZN v spomin na uporne ujetnike enega največjih koncentracijskih taborišč – Buchenwald. Množični poboji s streljanjem, obešanjem, zastrupljanjem s plinom, lakoto in mrazom, surovim pretepanjem, medicinskimi poskusi na živih ljudeh, vključno z otroki, odvzem krvi že izčrpanim dojenčkom – vse to je le majhen del tega, kar se je dogajalo v takšnih taboriščih smrti, ki jih je ustanovil nacistični režim. Na dan 11. aprila 1945 sta bili osvobojeni koncentracijski taborišči Buchenwald, eno največjih nacističnih taborišč ter Mittelbau – Dora, zato obeležujemo ta dan.

VLJUDNO VABLJENI!

Vabilo: 11.4.- DAN ODPRTIH VRAT

INTERAKTIVNO VABILO