Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Vabilo: Otvoritev razstave Kljub vsemu – Preživeti!

Vabilo: Otvoritev razstave Kljub vsemu – Preživeti!

Petek, 27.1.2023, ob 13:00, Stalag XVIII D, vogal Trdinove in Einspielerjeve ulice, Melje, Maribor.

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta bo v Stalagu XVIII D otvoritev dokumentarne razstave »Kljub vsemu – Preživeti!«, ki je nastala v sodelovanju MRC Maribor, Muzeja zmage iz Moskve ter Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Vljudno vabljeni!

Vabilo v .pdf obliki

Seznam prireditev ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

»Kljub vsemu – Preživeti!«

V sodelovanju MRC Maribor, Muzeja zmage iz Moskve ter Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, je ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, 27.1., nastala dokumentarna razstava »Kljub vsemu – Preživeti!«

»Razstava je posvečena enemu najstrašnejših dogodkov, ne le v zgodovini velike domovinske vojne, ampak tudi, rekel bi, v kronikah človeške zgodovine. To je najtežja tema. Razstava pripoveduje o nečloveškem trpljenju, ki so ga ljudje morali doživljati v taboriščih, o delu tovarn smrti. A hkrati nazorno razkriva moč človeškega duha in neizmerno voljo, ki so jo kljub vsem okoliščinam izkazali ujetniki v boju za svoja življenja in življenja svojih tovarišev, je o razstavi povedal Aleksander Školnik, direktor Muzeja zmage ter namestnik sekretarja Javne zbornice Ruske federacije.

Razstava obsega okoli 100 digitaliziranih gradiv. Gre za fotografije, slike, grafike, podobe predmetov iz fondov Muzeja zmage. Razstava prikazuje podatke o izvoru rasne teorije nacistov, njihovih načrtih za iztrebljanje ljudi in ustanavljanju razvitega sistema taborišč. Slike in risbe, ki so jih ustvarili očividci dogodkov, eksponati, najdeni na ozemlju taborišč pa prikazujejo grozote nacističnega sistema za uničevanje ljudi.