Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Pred 80 leti, 18. januarja 1943, je bila prebita nacistična blokada Leningrada (Sankt Peterburga)

Pred 80 leti, 18. januarja 1943, je bila prebita nacistična blokada Leningrada (Sankt Peterburga)

Čete leningrajske in volhovske fronte Rdeče armade so se uspele prebiti v gostem obroču nacističnih čet, ki so obkrožale mesto. Prebivalci obleganega Leningrada so morali skozi nečloveške preizkušnje: lakoto, mraz in nenehno obstreljevanje. Sovražni obroč okoli Leningrada se je 8. januarja 1941 sklenil. V mestu, odrezanem od preostale države, je vsak dan umrlo na stotine civilistov. Ljudje so umirali počasne boleče smrt, od lakote, mraza, saj so nacisti blokirali vse poti, po katerih so dobavljali hrano in blago. Pozneje se je celo izkazalo, da so nacisti na ta način nameravali zavzeti mesto – počakati, da prebivalci sami umrejo.

Nemogoče je navesti natančno število žrtev blokade Leningrada. Dolgo časa je številka 649.000 ljudi veljala za uradno. Sanktpeterburško sodišče je lani obravnavalo tožbo mestnega tožilstva za priznanje dejanj nacistov pri obleganju Leningrada za vojni zločin. Na zaslišanju so predložili dokumente, ki dokazujejo, da bi lahko bilo mrtvih več kot milijon. Sodišče je blokado Leningrada priznalo kot genocid sovjetskega ljudstva.

O zločinih fašistične blokade in podvigu prebivalcev Leningrada (Sankt Peterburga) pripoveduje razstava v konferenčni dvorani MRC Maribor.