Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Otvoritev razstave “Iztrgati pozabi”

Otvoritev razstave “Iztrgati pozabi”
V Mednarodnem raziskovalnem centru druge svetovne vojne Maribor, Stalag XVIII D- Muzej nekdanjega nacističnega taborišča Stalag XVIII D v Melju smo danes otvorili novo razstavo z imenom “Iztrgati pozabi”.
 
Avtor razstave je zunanji sodelavec MRC Maribor Daniel Siter, doktorski študent na Fakulteti za humanistični študij Alma Mater Europaea. Razstavo je oblikovala Mojca Turk, priznana slovenska oblikovalka muzejskih prostorov.
 

Razstava “Iztrgati pozabi” prinaša novo statistiko in kronološki pregled vojnih ujetnikov v Stalag XVIII D glede na njihovo narodnost, predstavitev njihovega vsakodnevnega življenja, predvsem razlike v ravnanju z ujetniki posameznih narodnosti, ter dokaze o solidarnosti očividcev.

 

Otvoritve se je udeležil tudi ruski veleposlanik Timur Ejvazov, ki se je zahvalil tako MRC Maribor kot tudi Sloveniji za ohranjanje spomina na grozodejstva druge svetovne vojne in boju proti nacizmu ter fašizmu.

Naša nova razstava daje v slovenskem prostoru celosten in poglobljen uvid v vodilno taboriščno komandaturo in njegove zločince. Novo, zanimivo odkritje je na primer tudi, da je sedež komandature bil v Narodnem domu. Razstava prikazuje uničevalno delovanje taborišča ter še nekatere druge vidike, kot denimo vsakdanje življenje v taborišču. Prikazana je tudi grozljivost pokopov ter smrti sovjetskih vojnih ujetnikov. S to razstavo smo tudi prvič pridobili temeljno kronologijo ključnih dogodkov v obdobju od ustanovitve taborošča do leta 2022.

Mediji o nas:

https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/ruski-muzej-v-nekdanjem-nacisticnem-taboriscu-rekonstruira-zgodbe-sovjetskih-ujetnikov/650808

https://net-tv.si/v-mrc-stalag-xviii-d-otvorili-razstavo-iztrgati-pozabi/

https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/ruski-muzej-v-nekdanjem-nacisticnem-taboriscu-rekonstruira-zgodbe-sovjetskih-ujetnikov/650808

https://tass.ru/obschestvo/16573983

https://vecer.com/maribor/aktualno/nova-razstava-v-stalagu-xviii-d-v-melju-10322934

V Mariboru predstavili nadaljnja odkritja, povezana s trpljenjem v nekdanjem taborišču