Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Novinarska konferenca v Muzeju narodne osvoboditve Maribor

Novinarska konferenca v Muzeju narodne osvoboditve Maribor

16. 12. 2021

Novinarska konferenca v Muzeju narodne osvoboditve Maribor Muzej narodne osvoboditve Maribor in Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor (MRC Maribor) – Stalag XVIII D sta podpisala pogodbo o dolgoročnem sodelovanju na muzejskem, raziskovalnem in pedagoškem področju. Janez Ujčič, direktor MRC Maribor in dr. Aleksandra Berberih-Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor sta spregovorila o skupnih projektih, od pedagoških vodenj Muzeja za mir do Muzeja človekovih pravic v prihodnjem letu.

 

“Sodelovanje dveh mariborskih muzejev” prispevek na Net TV:
https://vimeo.com/657553007

Prispevek na Radiu Slovenija v oddaji Radijski dnevnik v četrtek, 16.12.2021:
https://365.rtvslo.si/arhiv/radijski-dnevnik/174831785

Prispevek na Radiu Maribor v petek, 17. 12. 2021 (začetek na 5:05):
https://365.rtvslo.si/arhiv/porocila-radia-maribor/174831911

Članek iz časnika Večer 16.12.2021:

Muzej narodne osvoboditve in MRC Maribor bosta dolgoročno sodelovala: Cilj je odkritje popolne resnice

Muzeja sta sodelovala že prej, zdaj so to še pravno-formalno uredili. Direktorja sta podpisala pogodbo o dolgoročnem sodelovanju in predstavila, kako bo sodelovanje potekalo.

Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana in direktor Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne (MRC) Maribor – Stalag XVIII D Janez Ujčič sta se s podpisom pogodbe zavezala k dolgoročnemu sodelovanju na muzejskem, raziskovalnem in pedagoškem področju.

“Naš muzej je eden vodilnih na področju pedagoškega dela. Prav tako smo prvi v Sloveniji 1958. uvedli delovno mesto kustosa pedagoga. Naši kustosi pedagogi so že pričeli izvajati pedagoške programe v sodelovanju z MRC Maribor. Imamo programe, ki so primerni za vsebine, ki jih Stalag ponuja. To je predvsem projekt Muzej za mir. Sodelovanje je že steklo, zdelo se nam je pa primerno, da ga formaliziramo v formalnopravnem smislu,” je pojasnila direktorica muzeja. Povedala je še, da so se z MRC dogovorili, da bodo enkrat letno organizirali znanstveni ali strokovni simpozij. “Obvezali smo se tudi, da bomo MRC-ju v muzeju Stalag pomagali s strokovnim svetovanjem na razstavnem področju,” je dodala Berberih-Slana.

Objekt, v katerem stoji muzej Stalag XVIII D, v Melju je v občinski lasti. Ujčič je povedal, da obstaja možnost, da bi objekt prešel v državno last. S tem bi želeli urediti tudi javni status MRC. Muzej je še v fazi urejanja in je trenutno odprt za najavljene skupine. Prihodnje leto se bodo lotili obnove strehe in okolice, pri čemer računajo tako na občinsko kot na državno pomoč, je povedal direktor Ujčič. MRC sicer financira Ruska federacija.

Cilj je registracijski center za vojne ujetnike

Direktor MRC Ujčič je opomnil, da je interes za muzejsko in spominsko dejavnost v Mariboru in okolici velik. “V tem sodelovanju gre za zgodovinski premik. Ne gre le za spominjanje na žrtve, temveč gre za trajni opomin. Prizadevamo si za registracijo paznikov in vseh umrlih v Stalagu XVIII D. Zaenkrat smo jih identificirali 800. Želimo postati srednjeevropski registracijski center za vojne ujetnike, ne le sovjetske, tudi druge. Pot do zmage bo trnova, saj se zavedamo, da podatkov ne moremo iskati le v domačih arhivih,” je razložil Ujčič. Spomnil je še, da se je pot MRC pričela 2011 z odkritjem spominske plošče in da so v desetih letih naredili ogromno. “Vsega se ne da narediti čez noč. MRC je kot zavod odprt šele od 2019. Od takrat smo naredili kar nekaj in presenetili javnost z odkritji, zdaj pa delamo pomembnejši korak,” se sam pohvali Ujčič.

Berberih Slana je še poudarila, da je skupni cilj odkritje popolne resnice. “Naš program Muzej za mir temelji na pogovoru o človekovih pravicah in svoboščinah. Naš muzej vzgaja mladino. Ne govorimo le o žrtvah, ampak tudi o tem, kar se dogaja danes in kaj bi se lahko zgodilo, v kolikor oblast ne bo spoštovala človekovih pravic in svoboščin,” je dejala in napovedala razstavo Muzej človekovih pravic, ki bo v njihovem muzeju prihodnje leto. V del razstave bodo vključili tudi Stalag, ki je izjemen primer kršenja človekovih pravic v Mariboru. Sodelovali bodo tudi drugi slovenski muzeji.