Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Razstava »Ne pozabite!« v nemškem Bergen Belsnu

Razstava »Ne pozabite!« v nemškem Bergen Belsnu

21.8. je bila v Memorialnem muzeju Bergen Belsen otvoritev razstave »Ne pozabite!«, Stalag XVIII-D, ki jo je za MRC Maribor pripravila ekspertna skupina zgodovinarjev, na čelu z dr. Vladimirjem Prebiličem, profesorjem vojaške zgodovine na FDV Ljubljana, zgodovinarjem Sašem Radovanovičem in Laro Drev. Častna gosta otvoritve sta bila veleposlanik Republike Slovenije Franci But in direktorica muzeja Bergen Belsen, dr. Elke Gryglewski. Kljub strogim ukrepom zaradi epidemije je bila otvoritev razstave odlično obiskana, navdušenje pa veliko. Razstava je začetek projekta »Zamolčane žrtve holokavsta« in »Vlak spomina«, ki se bo v kratkem selila v Berlin in se končala s sklepno slovesnostjo, ko bo v muzej Stalag XVIII D v Maribor prispel restavriran vagon iz leta 1941, ki je prevažal vojne ujetnike. Direktorica muzeja se je zahvalila za sodelovanje ter poudarila, da je to začetek dobrega sodelovanja med njihovo ustanovo in MRC Maribor.

Bergen-Belsen (ali Belsen) je bilo nacistično koncentracijsko taborišče v Spodnji Saški v severni Nemčiji, jugozahodno od mesta Bergen. Prvotno je bilo ustanovljeno taborišče vojnih ujetnikov, leta 1943 pa je postalo koncentracijsko taborišče. Sprva je bilo namenjeno izmenjavi vojnih ujetnikov, kjer so judovske talce izmenjevali z nemškimi vojnimi ujetniki. Taborišče se je kasneje razširilo za sprejem Judov iz drugih koncentracijskih taborišč. Od leta 1941 do 1945 je skoraj 20.000 sovjetskih vojnih ujetnikov in še dodatnih 50.000 drugih zapornikov umrlo v taborišču. 35.000 jih je umrlo za tifusom v prvih mesecih leta 1945, tik pred in po osvoboditvi.

V medijih:
https://www.stiftung-ng.de/de/news/news-detailseite/news/detail/News/wanderausstellung-vergessene-opfer-aus-slowenien-zu-gast-in-der-gedenkstaette-bergen-belsen/