Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Razstava »Druga Fronta« in okrogla miza »Zgodovinski pomen Druge fronte«

Razstava »Druga Fronta« in okrogla miza »Zgodovinski pomen Druge fronte«

V četrtek, 29. julija 2021 bo v Mednarodnem raziskovalnem centru II. svetovne vojne v Mariboru (MRC Maribor) otvoritev razstava »Druga Fronta«, ki jo je MRC Maribor pripravil skupaj z moskovski muzejem Velike domovinske vojne.

Razstava prikazuje skupen boj zaveznikov in Sovjetske zveze proti nacizmu in fašizmu med drugo svetovno vojno. Razstava, ki obsega 26 panojev, je bila pripravljena v sodelovanju z muzejem vojaškega letalstva Shannolt (ZDA) in z Državnim muzejem vojaške zgodovine iz Luksemburga.

Razstava priča o glavnih fazah oblikovanja protihitlerjevske koalicije, izkrcanju zavezniških čet v Zahodni Evropi in zagotavljanju zalog prek Lend-Leasea. Nazorno prikazuje statistiko dobav vojaške opreme v ZSSR v obdobju 1941-1945, vključuje fotografije in dokumente operacije »Neptun«, ob izkrcanju zavezniških sil v Normandiji. Ta operacija, 6. junija 1944, velja za največjo desantno operacijo II. svetovne vojne, v kateri je bilo vključenih 10 440 letal in 6 330 ladij.

Prikazani so tudi dokumenti in fotografije admirala Nikolaja Kharlamova, ki je imel ključno vlogo pri organizaciji in vodenju arktičnih konvojev. Admiral Kharlamov je bil, kot uradni opazovalec pri  izkrcanju zavezniških sil v Normandiji, ključna oseba v pogajanjih z britanskimi zavezniki o otvoritvi Druge fronte v Evropi. Bil je tudi poveljnik baltske flote po drugi svetovni vojni (1950-54, 1956-59), v času karibske krize pa je bil odgovoren za dostavo raket z ladjami iz Sevastopolja. Posebna pozornost razstave je namenjena tudi znamenitemu  srečanju sovjetskih in ameriških vojaških sil na reki Elbi v Nemčiji aprila 1945. Prikazana je tudi Parada zmage, zadnje skupne parade Rdeče armade in zaveznikov v protihitlerjevski koaliciji, v Berlinu, ki je bila 7. septembra 1945.

Odprtja razstave se bodo udeležili veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji Timur Eyvazov, predstavnik mesta Maribor, diplomatski predstavniki zavezniških držav, predstavniki Oddelka za zunanje ekonomske in mednarodne odnose mesta Moskva, vodstvo »Moskovske hiše rojakov«. Razstava bo vključena tudi v program ogledov za dijakov in študentov iz Maribora in Slovenije.

 

MRC Maribor pa od 25. avgusta – 8. septembra 2021, pripravlja tudi letošnji največji in najpomembnejši mednarodni dogodek, projekt »Vlak spomina«, ki bo potoval iz Berlina v Bergen Belsen in bo na koncu prispel v Maribor, kjer bo 8.9. velika svečanost. Projekt je posvečen 80. obletnici prihoda prvih vojnih ujetnikov v nacistično taborišče Stalag XVIII-D in 75. obletnici nürnberških procesov, ki so obsodili vse grozote in zločine nacizma in fašizma. Ujetniki Stalaga XVIII-D so bili tako sovjetski vojni ujetniki, kot tudi  zavezniški vojni ujetniki iz Avstralije, Velike Britanije, Nove Zelandije, Norveške, Francije in Jugoslavije. Pokrovitelj tega projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.