Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Maribor. Slovenska mladina se uči resnice o drugi svetovni vojni (v medijih)

Maribor. Slovenska mladina se uči resnice o drugi svetovni vojni (v medijih)

Povezava do članka: https://regnum.ru/news/3301067.html


Maribor. Slovenska mladina se uči resnice o drugi svetovni vojni.

Letošnje leto zaznamujejo številne pomembne obletnice, ki v luči novih izzivov in groženj celotni svetovni skupnosti dobijo poseben pomen.

Leta 2021, ko praznujemo žalostni datum 80-letnice napada držav Hitlerjeve koalicije na Sovjetsko zvezo, vprašanje ohranjanja spomina na podvig vseh, ki so dali svoje življenje v boju za skupno zmago nad fašizmom in nacizem, ne samo v Rusiji, ampak tudi v državah po vsem svetu.

Takoj po invaziji na ozemlje Sovjetske zveze so fašistični napadalci začeli ustvarjati koncentracijska “taborišča smrti” za sovjetske vojne ujetnike in sovjetske državljane z okupiranih ozemelj. Mednarodni raziskovalni centr II. svetovne vojne v Mariboru, kjer je v nekdanjem nacističnem taborišču Stalag XVIII D samo v letih 1941-1942 umrlo več kot 5000 vojnih ujetnikov, hrani spomin na žrtve nacizma. Razstava mednarodnega centra iz Maribora »Prosim, ne pozabite!!«, Ki govori o tragediji sovjetskih vojnih ujetnikov v nacističnih »taboriščih smrti«, odprta 28. maja letos v Centraljnjem muzeju Velike domovinske vojne v Moskvi in vzbudila veliko zanimanje ruske publike in specialistov zgodovinarjev druge svetovne vojne.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na nedavni tiskovni konferenci 28. maja 2021 ob MRC Maribor poudaril: “To je pomembna platforma, ki preprečuje širjenje nacističnih idej, ki jih danes vidimo v nekaterih evropskih državah.” Visoka ocena ruskega ministra za zunanje zadeve o delu Mednarodnega raziskovalnega centra II. svetovne vojne v Sloveniji ni bila naključna. 17. junija, dan po srečanju svetovnih voditeljev Rusije in ZDA, v raziskovalnem središču v Mariboru poteka mednarodna konferenca, posvečena 80-letnici začetka velike domovinske vojne na temo “Operacija Barbarossa ali zakaj je v Mariboru umrlo več kot 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov “s sodelovanjem raziskovalcev specialistov iz držav Evropske unije in Rusije ter študentov in mladine iz mesta Maribor. Omeniti velja, da je konferenca potekala v Sloveniji, državi članici zveze NATO.

Konference so se udeležili voditelji in predstavniki veteranskih organizacij Republike Slovenije, Republike Hrvaške, Avstrijske republike in Ruske federacije. Dela se je udeležil izredni in pooblaščeni veleposlanik Rusije v Republiki Sloveniji Timur Eyvazov. V nagovoru udeležencem konference je poudaril: “Ta konferenca bo zelo prispevala k pomembni in veliki stvari, ki jo počnemo skupaj – pri podpiranju in ohranjanju zgodovinske resnice.” General-polkovnik Vitaly Azarov, prvi namestnik predsednika Ruske zveze veteranov, je podal informativno poročilo “Vojaški vidik operacije Barbarossa”, razvoj dogodkov po napadu nacistične koalicije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941. Njegov govor je vzbudil veliko zanimanje slovenskih strokovnjakov in slovenskih študentov. Veliko tega, kar je bilo povedano v njegovem poročilu, je bilo odkritje za slovensko mladino. Po svojem govoru je V. M. Azarov odgovoril na številna vprašanja.

Konference so se udeležili tudi: profesor Boris Hajdinjak, direktor Centra za judovsko kulturno dediščino – mariborska sinagoga, s poročilom “Einsatzgruppen v Sovjetski zvezi leta 1941, Jan Malec iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor, dr. Martin Premk iz Mestnega muzeja Ljubljana, ki je tudi predstavnik Zveze veteranskih organizacij Slovenije za vrednote Narodno osvobodilnega boja s poročilom “Vstaja proti okupatorjem v Sloveniji leta 1941”. Med častnimi udeleženci konference so bili tudi – Franjo Habulin, predsednik Zveze antifašisti in antifašističnih veteranov Republike Hrvaške, Marjan Krizman, predsednik ZZB NOB RS, Milan Wutte, Predsednik Zveze korošskih partizanov iz Avstrije.

A kar je še posebej pomembno, se je v okviru konference in diskusiji udeležilo več kot 20 diplomantov Prve gimnazije Maribor. Ena najpomembnejših nalog MRC Maribor je delo z mladimi, šolarji in študenti Slovenije in drugih evropskih držav, s ciljem ohranjanja in posredovanja prihodnjim generacijam zgodovinske resnice o drugi svetovni vojni in junaškem skupnem boju proti fašizmu in nacizemu.

Na predvečer 22. junija je v preteklih dneh od 17. junija več kot 400 srednješolcev Prve gimnazije Maribor skupaj s svojimi učitelji obiskalo MRC Maribor. Seznanili so se z zgodovino in dokumenti nacističnega “taborišča smrti” Stalag XVIII-D ter z dejstvi mučeništva več kot 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov v letih 1941-1942 v nacističnem taborišču. Posebej pomembno je poudariti, da te informacije in podatki o nacističnih “taboriščih smrti” manjkajo v slovenskih učbenikih zgodovine.

Ekskurzije za dijake in njihove učitelje je izvedlo osebje MRC Maribor. Razstava v centru, pa tudi poročila zaposlenih o strašnih dogodkih v Stalagu XVIII-D, so med obiskovalci vzbudili veliko zanimanje in nikogar niso pustili ravnodušnega.

Na koncu govora na konferenci je general-polkovnik Vitalij Azarov, prvi namestnik predsednika Ruske zveze veteranov, nagovoril mladino Slovenije. Posebej je poudaril, da » je ohranjanje spomina in resnice o drugi svetovni vojni še posebej nujno za vas, mladino. Brez ohranitve te resnice je nemogoče priti do mirne prihodnosti in ohraniti mir na našem planetu. “