Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

“Vagon spomina na sovjetske vojne ujetnike” bo iz Bruslja odpeljal v Maribor

“Vagon spomina na sovjetske vojne ujetnike” bo iz Bruslja odpeljal v Maribor

Letošnje leto zaznamujejo številne pomembne obletnice. Leta 2021, ko praznujemo 80. obletnico napada nemških koalicijskih držav na Sovjetsko zvezo, je vprašanje ohranjanja spomina na podvig naših rojakov, ki so dali svoje življenje v boju za zmago nad fašizmom in nacizmom vse bolj nujno. Takoj po invaziji na ozemlje Sovjetske zveze so nacistični napadalci začeli ustvarjati koncentracijska »taborišča smrti« za sovjetske vojne ujetnike in sovjetske državljane z okupiranih ozemelj. Pomembno je bilo tudi preteklo leto, saj je bila novembra 2020, 75. obletnica Nürnberških procesov, kjer je mednarodno sodišče obsodilo grozote, ki jih je storil fašizem med drugo svetovno vojno.

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne v Mariboru (MRC), v Sloveniji ohranja spomin na več kot 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so grozljive smrti umrli v nekdanjem nacističnem taborišču Stalag XVIII-D, imenovanem tudi taborišče smrti. Jeseni 2021 MRC Maribor praznuje 80. obletnico prihoda prvih sovjetskih vojnih ujetnikov v Stalag XVIII-D. MRC Maribor v Sloveniji tako pripravlja različne dogodke, posvečene tem nepozabnim grozotam in dogodkom. Eden od omenjenih projektov je »Tihi holokavst«, kjer gre za prevoz simboličnega železniškega-živinskega-tovornega vagona, ki je prevažal ujetnike, z razstavo o sovjetskih vojnih ujetnikih, iz bruseljskega železniškega muzeja v Maribor.

Pot takšnega vagona, v kakršnih so bili sovjetski vojni ujetniki prepeljani v nacistična taborišča leta 1941, bo potekala skozi nekatera nemška in avstrijska mesta, kjer so bila leta 1941 prav tako ustanovljena koncentracijska taborišča za sovjetske vojne ujetnike. V teh mestih bodo vagon pozdravili s  spominskimi prireditvami. Prva postaja bo- Stalag XI-C Bergen-Belsen (prvotno Stalag 311), kjer je bilo taborišče za vojne ujetnike v bližini mesta Bergen v Nemčiji. Pozimi 1941-1942 je vtem taborišču umrlo približno 18.000 sovjetskih vojnih ujetnikov. Naslednja spominska postaja bo Stalag III-D, taborišče vojnih ujetnikov v Berlinu – Lichterfeld v Nemčiji. Nato se bo spominski vagon ustavil v Ludwigsburgu v Nemčiji, kjer je bilo taborišče Stalag V-A POW. Pozimi 1941-1942 je bilo v taborišču pobitih na tisoče sovjetskih vojnih ujetnikov. Četrti postanek bo v Avstriji. Stalag XVIII-A je bil taborišče za vojne ujetnike južno od Wolfsberga na Avstrijskem  Koroškem. Pozimi 1941-1942 je tu umrlo več kot 4.000 vojnih ujetnikov. V Mariboru, kjer je muzej Nekdanje taborišče za sovjetske vojne ujetnike Stalag XVIII-D bo končna postaja spominskega vagona. Ob prihodu vlaka bodo potekali slovesni dogodki v spomin na padle sovjetske vojne ujetnike, v katerih bodo sodelovale politične in javne osebnosti Republike Slovenije ter delegacije iz Rusije, Avstrije, Hrvaške in drugih držav. Del glavne slovesnosti bo tudi obisk veteranskih organizacij zavezniških vojakov med drugo svetovno vojno, ki so do neke mere delili usodo sovjetskih vojnih ujetnikov v Mariboru (veteranske organizacije iz Rusije, Velike Britanije, Francije, Avstralije, Nove Zelandije, Grčije, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Italija, Cipra). V Slovenijo naj bi povabili veleposlanike in diplomatske predstavnike številnih držav ter veleposlaništvi Nemčije in Izraela.

Na željo in prošnjo vodstva MRC Maribor se je slovenski predsednik Borut Pahor strinjal z uradnim pokroviteljstvom spominske prireditve v Mariboru.

»Do danes je zamolčano dejstvo, da so bili sovjetski vojni ujetniki poleg Judov največje žrtve nacionalsocializma. Po samo potrjenih podatkih je v fašističnih taboriščih za vojne ujetnike po Evropi umrlo več kot 3.600.000 sovjetskih vojnih ujetnikov«, pravi Janez Ujčič, direktor MRC Maribor. Po njegovem mnenju bo »Pot spominskega vagona« evropsko javnost tako opozorila, ne le na pozabljene žrtve sovjetskih vojnih ujetnikov, temveč tudi na to, da se zgodovina ne sme ponavljati ter da se mora ohranjati zgodovinsko resnico, za blaginjo prihodnosti.

Povezava do člankov iz medijev:

https://regnum.ru/news/polit/3229505.html
https://maribor24.si/lokalno/v-maribor-bo-konec-septembra-pripeljal-vlak-spomina-na-zrtve-holokavsta
https://mariborinfo.com/novica/lokalno/konec-septembra-v-maribor-prihaja-vlak-spomina-na-sovjetske-vojne-ujetnike/372215