Close
123, New Lenox, Chicago, IL 60606

Sodelovanje MRC Maribor na Konferenci »Lekcije iz Nürnberga« v Moskvi, 20. in 21.11.2020

Sodelovanje MRC Maribor na Konferenci »Lekcije iz Nürnberga« v Moskvi, 20. in 21.11.2020

20. in 21. novembra 2020, na 75. obletnico začetka Nürnberških procesov, je v Moskvi, v Muzeju zmage, potekal Mednarodni znanstveni forum “Nürnberške lekcije”. Na devetih prizoriščih foruma se je razpravljalo o pomembnosti sklepov, sprejetih na sodišču v Nürnbergu pred 75 leti, z vidika mednarodne politike in prava ter iz potrebe po spoštovanju zgodovinske resnice.

Foruma so se online udeležile vse regije Rusije, 30 tujih držav ter več deset tisoč udeležencev po vsem svetu. Govorcev, ruskih in tujih, pa je bilo na foruma, v živo in online, približno 200. Eden izmed govorcev je bil online tudi Janez Ujčič, direktor MRC Maribor. Gospod Ujčič je pozdravil udeležence foruma in predstavil delo in vlogo MRC-ja ter predstavil kratek dokumentarni film o Stalagu XVIII D. Konference se je, fizično, udeležil tudi svetovalec MRC Maribor Oleg Kalinin iz Rusije.

Udeležence konference je nagovoril ruski predsednik Vladimir Putin. Poudaril je, da zaključki Nürnberških procesov ostajajo trdna, zanesljiva podlaga za konstruktiven dialog in sodelovanje, poskusi spodkopavanja načel, ki temeljijo na teh ugotovitvah, pa ogrožajo varnost na celotnem planetu.

Foruma so se udeležili voditelji in predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve Ruske federacije, Ministrstva za znanost in visoko šolstvo Ruske federacije, Ministrstva za izobraževanje Ruske federacije, Ministrstva za kulturo Ruske federacije, Preiskovalnega odbora Ruske federacije, Ruske zunanje obveščevalne službe, vodilnih zgodovinarjev in strokovnjakov iz različnih držav. Na konferenci v Moskvi je fizično prisostvoval tudi glavni vojaški tožilec Italijanske republike Marco de Paolis ter generalni tožilec Češke Zeman Pavel.

Na forumu je bila posebna pozornost namenjena pojmu “genocid” in potrebi po njegovi konsolidaciji v odnosu do narodov Sovjetske zveze, ki so med vojno utrpeli večmilijonske žrtve. Generalni tožilec Rusije Igor Krasnov je predlagal, naj se uzakoni koncept genocida nad ljudmi Sovjetske zveze. Po njegovih besedah dokumenti Nürnberškega sodišča vsebujejo tudi ​​dokaze o usmerjenem množičnem iztrebljanju prebivalstva Sovjetske zveze.